0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Trivium Retoriikka

Kuvaus

Trivium Retoriikka -toimistorakennus (Turku)

Toimeksianto

Rakennesuunnittelu, LVI-, sähkö- ja automaatiosuunnittelu, energiasuunnittelu sekä ympäristökonsultointi

Vuosi

2020

Sertifikaatit

BREEAM Excellent

Turun Kupittaalle valmistui marraskuussa 2020 uusi toimistotalo Trivium Retoriikka. Sen suurimpia käyttäjiä ovat kiinteistönomistaja Veritas, henkilöstöpalveluyritys Eezy ja kohteen rakenne- ja talotekniikkasuunnittelija Sweco. Vähähiilinen toimisto on BREEAM-sertifioitu.

Kupittaa on Turun tärkeimpiä työssäkäynti- ja yritysalueita, ja Trivium Retoriikka tuo alueelle noin 700 uutta asiantuntijaa. Kahdeksan toimistokerroksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat ensimmäisen kerroksen vastaanotto- ja neuvottelutilat sekä kolmitasoinen pysäköintihalli. Yhdyskäytävää pitkin pääsee nauttimaan myös viereisen rakennuksen ravintolapalveluista.

Kaksi ylintä toimistokerrosta ja ullakon edustustilat on varattu Veritakselle, joka osti kiinteistön YIT:ltä maaliskuussa 2019. ”Halusimme muuttaa keskustasta kehittyvälle yritysalueelle nykyaikaisiin tiloihin”, kertoo Veritas Eläkevakuutuksen tekninen päällikkö Jarkko Saari. Kohteen suurimmat vuokralaiset ovat henkilöstöpalveluyritys Eezy ja Sweco.

Muuntojoustavuus näkyy rakenne- ja IV-ratkaisuissa

Sweco vastasi Trivium Retoriikan rakenne- ja betonielementtisuunnittelusta. Julkisivu on toteutettu säänkestävillä betoni-sandwich-elementeillä ja alumiinikomposiittilevyillä. Arkkitehtuuri on ainutlaatuista, ja myös sisätilat ovat monimuotoiset ja näyttävät.

”Betonielementtirunko on suunniteltu kestämään seuraavat 100 vuotta, joten sisätilojen pitää muuntautua joustavasti monenlaiseen käyttöön”, toteaa Swecon rakennetekniikan yksikön johtaja Mikko Sirén. Rakennus on toteutettu 2,7 metrin moduuleissa, mikä mahdollistaa monenlaiset hybridiratkaisut. ”Myös etätyön yleistyminen on huomioitu jo suunnittelussa.”

Sweco vastasi myös kohteen LVI-, sähkö- ja automaatiosuunnittelusta. Muuntojoustavuutta parannettiin hajautetulla ilmanvaihtojärjestelmällä, jossa IV-koneet on sijoitettu joka toiseen kerrokseen. ”Hajautetun järjestelmän ansiosta eri käyttäjien olosuhteita on helppo säätää, ja myös kerrosten käyttötarkoitusta voidaan muuttaa ilman, että se näkyy koko kiinteistössä”, toteaa pääurakoitsija YIT:n hankekehityspäällikkö Juha Kohonen. ”Trivium onkin nykyaikainen, muuntojoustava ja ekologinen toimisto, joka erottuu edukseen koko elinkaarensa ajan.”

BREEAM-ympäristösertifioinnin mukaista talotekniikkaa

Trivium Retoriikan taloteknisten ratkaisujen laatureferenssinä käytettiin Swecon pääkonttoria Helsingin Ilmalassa. ”Pyrimme kehittämään energiatehokkaita ja vähähiilisiä kiinteistöjä, joissa yhdistyy kannattava ja vastuullinen liiketoiminta”, Veritaksen Saari kiteyttää. TÄHÄN MAHDOLLISTA LISÄTÄ TOTEUTUNEITA YLLÄPITO-, PÄÄSTÖ- TAI ENERGIALUKUJA.

BREEAM Excellent -ympäristösertifiointi ohjasi kaikkia suunnitteluratkaisuja. Swecon energiasuunnittelijat ja ympäristökonsultit varmistivat hyvät sisäolosuhteet ja lämpötalouden olosuhdesimuloinneilla. ”Esimerkiksi ikkunat on optimoitu niin, että sisään pääsee riittävästi päivänvaloa, mutta jäähdytettävä lämpökuorma pysyy kohtuullisena”, kertoo Swecon talotekniikkasuunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Mustalammi. Ulkoneva julkisivukin suojaa sisätiloja suoralta auringonpaahteelta, ja valaistus säätyy automaattisesti päivänvalon mukaan.

Lämmityksestä ja jäähdytyksestä vastaa hybridiratkaisu, jossa hyödynnetään 18 maalämpökaivoa. Käyttömukavuutta parantaa kattosäteilijöiden käyttö. ”Niiden ansiosta toimistotiloissa ei ole lainkaan pattereita”, Mustalammi sanoo. Maalämpöä tuetaan tarvittaessa kaukolämmöllä ja -kylmällä, esimerkiksi kesähelteillä tai talvipakkasilla.

Muita kestäviä ratkaisuja ovat sähköautojen latauspisteet ja aurinkopaneelit, joilla tuotetaan sähköä pääasiassa ilmanvaihtokoneille. Tiloissa on käytetty vähän vettä kuluttavia vesikalusteita, ja vedenkulutusta mitataan vuokralaiskohtaisesti. Anturit seuraavat myös lämpötiloja, ilmankosteutta, hiilidioksidipitoisuuksia ja VOC-hiukkasia.

Lisäksi kohteelle laadittiin hulevesilaskelmat ja tulvariskianalyysi. ”Hulevesien huippuvirtaama ei saa kasvaa alueella, vaikka kovia pintoja on enemmän”, kertoo Swecon Jussi Hamilas. Hulevesiä viivytetään maan alle sijoitetulla hulevesikasetilla, ja veden virtausmäärää hallitaan säätökaivolla.