0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Laukaan ekokoulu

Puurakentaminen on nousussa – näin Sweco vastaa trendiin

Ekologisuus ja esteettisyys lisäävät puurakentamisen suosiota. Swecolla on pitkä historia sekä vahvaa ja monipuolista osaamista erilaisista puukohteista – siksi myös tulevaisuuden kasvava kysyntä on helppo ottaa haltuun.

Olitpa toimistotyöntekijä Helsingissä, etsimässä asuntoa Jyväskylässä tai kuljettamassa lapsia kouluun Imatralla, on yksi asia ympärilläsi muuttunut: puurakennuksia on nyt kaikkialla. Näyttävät puurakennushankkeet – kuten Supercellin pääkonttori Wood City -puukorttelissa

 Helsingin Jätkäsaaressa, Jyväskylän palkittu Puukuokka-asuinkerrostalo ja Mansikkalan puukoulu Imatralla sekä Laukaan ekokoulu – kielivät siitä, että puun käyttö alkaa olla todellinen trendi. Puuteknologiapäällikkö Hannes Tähtinen ja osastopäällikkö Maija Tiainen Swecolta kertovat, että puurakentamisen suosion kasvu näkyy myös heidän päivittäisessä työssään. ”Kiinnostusta ja kyselyjä on tullut asiakkailta aikaisempaa enemmän. Viimeisen parin vuoden aikana puurakentamisen ekologisuus ja taloudelliset hyödyt ovat lyöneet läpi. Rakennuslupaankin sisällytetään pian hiililaskenta, joten aihe on pinnalla”, Tiainen toteaa. 

Puurakentaminen on ekologista, esteettistä ja kustannustehokasta 

Puurakentamisen trendikkyyteen on monta syytä. Tärkein niistä liittyy ihmiskunnan tulevaisuuteen: puusta rakentaminen on ilmastoystävällistä. Paitsi että puu on uusiutuva luonnonvara, on se myös hiilinielu: rakennetyypistä riippuen yksi neliömetri puuseinää vastaa noin 50 kilogramman hiilidioksidivarastoa.

Varastoituneen hiilidioksidin määrä on moninkertainen verrattuna puutuotteiden valmistuksen aiheuttamiin päästöihin. Puurakentaminen onkin tulevaisuudessa välttämättömyys, jos kasvua halutaan tehdä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Intoa puurakentamiseen tarttumiseen on menneisyydessä saattanut jarruttaa mielikuva sen kalleudesta. Nykyään puu on kuitenkin usein jopa edullisin materiaalivaihtoehto, etenkin kun sen keveys vähentää muun muassa kuljetuksiin liittyviä kustannuksia ja päästöjä. Asentaminen on nopeaa ja mittatarkkaa. 

”Puurakentamisen nopeus tulee monelle yllätyksenä. Isoja elementtejä pystyy nostamaan paikalleen helposti, eivätkä esimerkiksi betonille tyypilliset pinnoitustyöt, kuivumiset ja saumavalut vie aikaa”, Tiainen kertoo. 

Puurakentamisen vaakakupissa painavat myös hyvinvointihyödyt. Puu on viime vuosina valikoitunut esimerkiksi monen kouluhankkeen materiaaliksi sen positiivisten sisäilmavaikutusten sekä rauhallisen mutta näyttävän visuaalisuuden ansiosta. Myös Sweco on ollut mukana lukuisissa puukoulukohteissa. 

Monialainen yhteistyö ja pitkä historia mahdollistavat innovoinnin 

Swecossa puurakentamisella on pitkä historia. Olemme olleet 90-luvun loppupuolelta lähtien ensimmäisten joukossa suomalaisissa puukerrostalohankkeissa ja tehneet siitä asti päivittäin työtä puurakentamisen parissa. Meillä on laaja osaamisrepertuaari”, Hannes Tähtinen kertoo. 

Swecon puurakennesuunnitteluosasto onkin Suomen suurin ja hallitsee puurakennejärjestelmät aina tilaelementtirakenteista massiivipuurakentamiseen. Osaamista kerryttää lisäksi laaja-alainen yhteistyö niin Swecon sisällä kuin asiakkaiden ja alan sidosryhmienkin kanssa.  

Myös kansainvälisyys on tärkeää: Sweco rakentaa puukohteita sekä Suomessa että ulkomailla, ja oppeja jaetaan kaikkien Sweco-maiden kesken. Hyvä esimerkki monialaisesta yhteistyöstä on Swecon osallistuminen ympäristöministeriön Kasvua ja kehitystä puusta -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää ekologista puun käyttöä rakentamisessa. 

Pitkä historia mahdollistaa myös tulevaisuuteen katsomisen. Siksi Swecossa pyritään valjastamaan uusin teknologia puurakentamisen käyttöön. Älykäs tietomallintaminen tekee puurakennusten suunnittelusta kaikille osapuolille sujuvaa ja tehokasta.

Swecon kehittämän SmartDrawings-työkalun avulla 3D-tietomalleja voi tutkailla kätevästi pilvipalvelussa vaikka työmaan keskeltä kännykällä selaillen. 

Edelläkävijyyden halu ja kyky ovat Swecossa vahvoja”, Tähtinen summaa. 

Hybridirakentamisella parhaat tulokset 

Puurakentamisen monista hyödyistä huolimatta Tähtinen ja Tiainen muistuttavat, ettei se ei ole yksinäinen saareke. Usein parhaat tulokset saadaan yhteistyötä tehden ja erilaisia materiaaleja yhdistellen. 

Swecon laaja osaaminen takaa, että pääsemme puurakentamisessakin hyödyntämään betoni- ja teräspuolen osaajia. Yhdessä voimme hilata koko alaa eteenpäin”, Tähtinen sanoo. 

Monialaisia osaajia hyödyntävä hybridirakentaminen on kaiken lisäksi ilmastoystävällistä. Kun vähäpäästöisillä puutuotteilla korvataan muita materiaaleja, kokonaisuudesta tulee ekologisempi. Betoniseinän korvaaminen puulla vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 110 kilogrammaa. Materiaalien tarkoituksenmukainen yhdistely mahdollistaa myös sen, että kuhunkin tilanteeseen löytyy ominaisuuksiltaan paras tuote – ja se puolestaan johtaa entistä kestävämpien ja innovatiivisempien rakennusten syntymiseen. 

”Puu taipuu moneen. Jos tulevaisuudessa arkkitehdiltä tulee visio puisen pilvenpiirtäjän rakentamisesta, sellaisen tekeminen on varmasti mahdollista. Meillä on valmiudet vastata tähän trendiin”, Tiainen summaa.