0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

15/05/2023

Reading time: 5min

EP

Elis Petäjä

Aurinkosähkömarkkinat käyvät kuumina – Miten vältät kalliit virheinvestoinnit?

aurinkosähkö uusiutuva energia energiamurros aurinkoenergia

Energiakriisi nostaa aurinkoenergiajärjestelmien kysyntää, ja ostajien kiire saa aikaan ikäviä lieveilmiöitä. Aurinkoenergiakonsulttina autamme harkitsemaan aurinkopaneelien hankintaa riittävästi sekä konseptoimaan, suunnittelemaan ja mitoittamaan oikeasti toimivan ja elinkaarikestävän järjestelmän.

Energiakriisi on kuumentanut aurinkoenergiamarkkinat äärimmilleen. Kun taloyhtiöillä, kauppakeskuksilla, teollisuuslaitoksilla ja kunnilla on kiire saada energiankulutus kuriin, tarjonta ei pysy kysynnän mukana. Aurinkopaneeleita kauppaavat nyt kaikki kynnelle kykenevät. Siksi aurinkopaneelien ostajat eivät saa aina kaikkea tarvitsemaansa tietoa päätöksenteon tueksi. Lisähaasteen tuovat jatkuvasti muuttuvat standardit ja vaatimukset.

Hankintaprosessiin kannattaa varata riittävästi aikaa ja kysyä neuvoa puolueettomalta asiantuntijakumppanilta, aurinkoenergiakonsultilta. Autamme välttämään sudenkuopat ja hankkimaan kohteeseen toimivan ja elinkaarikestävän aurinkoenergiajärjestelmän.

Mitä aurinkoenergiajärjestelmän hankinta vaatii?

Jokainen aurinkoenergiajärjestelmä pitää suunnitella kohdekohtaisesti. Moni asia vaikuttaa esimerkiksi optimaalisen asennuspaikan valintaan. Hyvä esimerkki siitä ovat tavarataloketjun kahteen myymälään suunnittelemamme aurinkovoimalat. Vaikka tavaratalot näyttävät pääasiassa samanlaisilta, yhdessä kaupungissa aurinkopaneelit oli paras sijoittaa tavaratalon katolle ja toisessa parkkipaikan reunaan, koska katto olisi vaatinut lisävahvistuksia, mutta vielä ei ollut kattoremontin aika. Sen sijaan parkkipaikalla oli hyvin tilaa paneeleja varten.

Aurinkoenergiakonsulttina autan tunnistamaan myös sivuvaikutuksia, hahmottamaan kokonaisuuden laajemmin ja välttämään hätäistä investointipäätöstä, jotta kaikki kiinteistöön kohdistuvat vaikutukset ehditään arvioida ja tarkastaa.

Ota nämä asiat ainakin huomioon

Sähköjärjestelmän toiminta. Aurinkoenergiajärjestelmän suunnittelussa on huomioitava kiinteistön koko sähköjärjestelmän toiminta myös aurinkopaneelien asennuksen jälkeen. Aurinkoenergiajärjestelmän suunnittelijalta vaaditaankin vankkaa sähkötekniikan kokemusta. Aurinkoenergia valjastettiin armeijan ja avaruusteknologian käyttöön Amerikassa jo 50-luvulla, mutta kannattavia kuluttajatuotteita on ollut saatavilla alle 20 vuotta ja todellinen läpimurto tapahtui vasta noin 10 vuotta sitten. Siksi standardit muuttuvat yhä.

Aurinkoenergiajärjestelmän mitoitus. Oikein mitoitettu aurinkoenergiajärjestelmä on taloudellisesti kannattavin. Hyödynnämme mitoituksessa dynaamista simulointia, joka huomioi tuntikohtaisen kulutuksen, sääolosuhteet ja maantieteellisen sijainnin. Kun tähän lisätään rakennuksen suuntaus, olosuhteet voidaan mallintaa hyvin lähelle todellista pitkällä tähtäimellä.

Vaikutus kiinteistön E-lukuun. Kiinteistön E-luku määräytyy ostoenergian määrän perusteella, joten aurinkosähköjärjestelmällä on siihen suuri vaikutus. Vuositasolla laskennassa huomioidaan järjestelmän tuottama energia per kiinteistön neliöt (kWhE/(m²a))). E-lukutarkastelussa aurinkosähköjärjestelmän vaikutus huomioidaan myös kuukausitasolla, vaikka itse järjestelmä mitoitetaan vastaamaan kulutusta tuntitasolla. Tämä lisää aurinkovoimalan vaikutusta E-lukuun huomattavasti.

Katon kantavuus ja kunto. Jo pienikin paneelimäärä voi olla riski kiinteistön katto- tai seinärakenteille. Alustan kunto ja kantavuus pitäisikin tarkastaa aina ennen paneelien asennusta. Joskus turvallinen asennus vaatii kattoremontin tai kantavuuden parantamista. Liika ylimitoitus voi olla riski myös sähköverkon toiminnalle. Jos paneeleita asennetaan jokaiselle katolle niin paljon kuin ne kestävät, alueen sähköverkon mitoitus ei ole enää välttämättä riittävä.

Kosteustekniikka ja paloturvallisuus. Aurinkoenergiajärjestelmä on sähköjärjestelmä, joten sen suunnittelu vaatii aina myös paloturvallisuuden huomioimista. Koska sähkökaapelit vedetään yleensä katolta tai ulkoseinästä rakennuksen sisälle, läpivienneistä voi aiheutua kosteus- ja paloteknisiä riskirakenteita. Siksi myös rakenteelliset detaljit pitää suunnitella huolella.

Kiinteistön huollettavuus. Yleensä aurinkopaneelit suunnataan kohti itää, länttä tai etelää. Siksi uudiskohteissa kiinteistön muu talotekniikka kannattaa sijoittaa talon katon pohjoislappeelle. Silloin paneelit eivät estä talotekniikan korjaustöitä tai kulkua katolla, eikä talotekniikka rajoita aurinkovoimalan kokoa.

Elinkaarikestävyys. Aurinkoenergiainvestoinnin arvo riippuu aurinkopaneelien käyttöiästä. Aurinkoenergiajärjestelmä on ulkona sään ja UV-säteilyn armoilla, ja sähköntuotannon tehokkuus laskeekin 25 vuoden aikana noin 88 prosenttiin alkuperäisestä. Jotta paneelien elinkaari olisi pitkä, järjestelmän kunto ja puhtaus kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Voimme toimia aurinkoenergiahankkeessa suunnittelijana, valvojana tai asiantuntijakonsulttina

Tässä muutamia tehtäviämme:

  1. Varmistamme järjestelmän soveltuvuuden kohteeseen, esim. katon kantavuus, sähköverkon mitoitus ja tontin varjostukset.
  2. Sijoitamme aurinkoenergiajärjestelmän optimaaliseen paikkaan: katolle, seinäpinnoille tai maahan.
  3. Mitoitamme ja suunnittelemme kustannustehokkaan järjestelmän, mm. aurinkopaneelien määrä, suuntaus ja kallistuskulma.
  4. Valitsemme korkealaatuisia, kestäviä ja keskenään yhteen sopivia tuotteita.
  5. Valvomme aurinkoenergiajärjestelmän paloturvallista ja säädösten mukaista asennusta.
  6. Huolehdimme järjestelmän käyttöönottoon liittyvästä dokumentoinnista sekä tietoturvaan liittyvistä asioista.

Koko kiinteistön asiantuntijana Swecolta löytyy kaikki tarvittava osaaminen aurinkoenergiajärjestelmän hankintaan sekä turvallisten rakenteiden ja tekniikan suunnitteluun.  


Elis Petäjä,
energia-asiantuntija, elis.petaja@sweco.fi, p. 040 612 5817

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.