0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

19/10/2023

Reading time: 4min

PN

Petteri Nisula

Kestävän liikkumisen asiantuntijan pyöräilyvinkit syyspäiville! 

pyöräily kestävä likkuminen

Ensilumi on leijaillut maahan myös täällä eteläisessä Suomessa. Mutta tiedätkö mitä? Minusta lokakuun kuulaat, aurinkoiset aamut ovat aivan upeita pyöräilyaamuja. Syksyn edetessä sateet kuitenkin lisääntyvät ja ilmat viilenevät. Tämä näkyy heti pyöräilijöiden määrän vähenemisenä ja moni lopettaakin työmatkapyöräilyn koko talveksi.   

Syyskeleihin voi kuitenkin varautua niin, että pyöräillessä on mukavaa ja turvallista huonoimpanakin sadepäivänä. Tässä muutama hyvä syyspyöräilyvinkki myös sinulle! 

Muista valot! Syksyn edetessä päivät lyhenevät ja pimeys on läsnä jo heti aamusta. Pyöräilyssä täytyy käyttää aina valoa, myös punaista takavaloa, jo päivän hämärtyessä. Ladattavat led-valot ovat käteviä, kun ei tarvitse jatkuvasti vaihdella paristoja. Kaikkein tehokkain ja helpoin vaihtoehto on hankkia pyörään moderni napadynamo – renkaan pyörimisen aiheuttama vastus on käytännössä huomaamaton ja valot ovat aina mukana ja toimintavalmiina!

Huollata pyöräsi ajoissa. Pyörä kannattaa huoltaa tai huollattaa kuntoon hyvissä ajoin ennen syyssäitä. Voimansiirto – ketjut ja rattaat – on hyvä pitää puhtaana ja öljyttynä. Vaihdepyörissä vaijerin kuoren lika ja kosteus saattavat jäädyttää vaihteet, eli vaijerit kuorineen kannattaa vaihtaa pakkasia varten.  

Loppusyksystä ajankohtaiseksi käy myös nastarenkaiden vaihtaminen. Ilman nastojakin voi pärjätä, varsinkin jos erityisen huonoilla keleillä liikut julkisilla tai pystyt jäämään etätöihin.  

Kunnon vermeet. Syksyisin kannattaa käyttää hengittäviä, mutta kosteutta pitäviä pyöräilyvaatteita. Kun kelit viilenevät, suosin kerrospukeutumista ja vältän kiskomasta liikaa vaatetta päälle, koska keho tuottaa pyöräillessä paljon lämpöä. Hyvät, vettä pitävät kengät tai vaihtoehtoisesti vedenpitävät kengänsuojat voivat olla erityisesti syksyllä tärkeässä roolissa. 

Sääolosuhteiden ennakointi ja tarkastelu. Loppusyksynä sääennusteita, säätilaa liikkeelle lähdettäessä ja olosuhteita reitillä kannattaa seurata tarkasti. Ilman ollessa viileä ja kostea, metalliset rakenteet, puiset sillat, sileät kivipinnat sekä märät lehdet ja ovat todella liukkaita. Erityisen liukkaita saattavat olla kohdat, joissa on paljon vaahteroita, koska niiden isot lehdet muodostavat tien pinnalle tiiviin ja liukkaan ”maton”.   

Loppusyksystä liukkautta aiheuttaa myös kuura. Kuuraa muodostuu yleensä pilvettömällä säällä, jolloin lämpöä säteilee voimakkaasti avaruuteen. Tällöin maanpinta ja sen lähellä oleva ilma jäähtyvät tehokkaasti, ja ilman vesihöyry tiivistyy kylmille pinnoille. Tarkkailemalla säätilaa ja omaa työmatkareittiään on helppo oppia tunnistamaan tilanteet ja paikat, joissa kuuraa esiintyy. 

Työnantajan tuki ja kannustus tärkeää

Yritysten tulee kannustaa työntekijöitään pyöräilyyn ja järjestää sitä tukevia tiloja.  Näitä ovat mm. laadukas pyöräpysäköinti vähintäänkin säältä suojatussa katoksessa tai mieluummin lämmitetyissä sisätiloissa. Työmatkapyöräilyssä etenkin syksyllä ja talvella hyvät sosiaalitilat ovat kaiken a ja o: peseytymis- ja vaatteidenvaihtomahdollisuuden lisäksi kosteat pyöräilyvaatteet pitää saada kuivaksi työpäivän aikana. 

Onko sinun työpaikallasi panostettu ja kannustettu työmatkapyöräilyyn riittävästi? 

Työmatkapyöräilyä ja muutakin kestävää liikkumista tulisi kehittää työpaikoilla määrätietoisesti. Me Swecolla laadimme kattavia kestävän liikkumisen suunnitelmia yrityksille, oppilaitoksille, kaupungeille ja kunnille. Työmatka- ja työasiapyöräilyn järjestelyjen kartoittaminen ja parantamisehdotukset ovat tärkeä osa kestävän liikkumisen suunnittelua. 

Me autamme sinua ja yritystäsi löytämään teille parhaat pyöräilyä tukevat ratkaisut.

Kirjoittaja Petteri Nisula työskentele Swecolla kestävän liikkumisen asiantuntijana. petteri.nisula@sweco.fi

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.