Kaarinan vesihuoltolaitos sai käytännönläheisen kunnossapito-ohjelman
Vesilaitosten arkeen kuuluu monimuotoisen infraomaisuuden hallinta. Kaarinan vesihuoltolaitos päätti kehittää dokumentointitapojaan, jotta verkoston kunnossapito olisi suunnitelmallisempaa. Yhdessä laadittiin pitkän aikavälin kunnossapito-ohjelma.
Kaarinan kaupungin vesihuoltolaitos vastaa alueensa talous- ja jätevesiverkostosta. Vuonna 2021 laitoksella aloitti uusi vesihuoltopäällikkö ja vuonna 2023 verkostoinsinööri, ja samalla alkoi kunnossapitotoiminnan kehittäminen. Suurin haaste oli dokumentointi.
”Tietoa verkostojen kunnosta kertyy arkisen tekemisen myötä joka päivä, mutta se pitäisi saada myös talteen yhteen paikkaan kaikkien saataville”, kertoo vesihuoltopäällikkö Kerttu Tirronen lähtötilanteesta. Päätöksiä saneerauksista ei haluta tehdä Kaarinassa pelkkien muistikuvien ja arvailujen pohjalta. ”Omaisuutemme kunto määrittää, miten luotettava palveluntarjoaja olemme, ja siksi meillä on oltava selkeä käsitys siitä, mitä verkoston eri osissa pitää milloinkin tehdä.”
Keskustelevat työpajat kirkastivat tavoitteet
Kaarinan vesihuoltolaitos tilasi Swecon asiantuntijoilta omaisuudenhallinnan suunnitelman, joka toimii sekä käytännönläheisenä kunnossapito-ohjelmana että strategisena talouden johtamisen työkaluna. Tavoitteiden määrittely aloitettiin Teams-työpajoissa, joissa asiantuntijat eivät antaneet valmiita vastauksia, vaan kulkivat asiakkaan rinnalla.
”Omaisuudenhallintasuunnitelman luominen on aina kasvumatka, jossa meidän tehtävämme on esittää oikeita kysymyksiä ja auttaa asiakasta löytämään juuri heidän laitokselleen sopivimmat ratkaisut”, kertoo Swecon vesihuollon omaisuudenhallinnan asiantuntija Jaana Pulkkinen.
Tirronen piti keskustelevista työpajoista. ”Pääsimme puhumaan asioista laajasti eri aiheiden ympärillä ja tekemään havaintoja, samalla kun Swecon asiantuntijat sparrasivat meitä, antoivat vertaistukea ja kertoivat kokemuksia muista vesihuoltolaitoksista.”
Tiedolla johtamisessa kaikki lähtee dokumentoinnista
Työpajojen jälkeen Swecon asiantuntijat määrittivät vesihuoltolaitokselle omaisuudenhallinnan polun, joka sisältää tavoitteiden lisäksi konkreettiset kunnossapitotoimenpiteet ja niiden aikataulun, vastuuhenkilöt ja seurannan. ”Kirjasimme ylös myös edellytykset, mitä vaaditaan, että suunnitelmassa voidaan edetä aina seuraavaan vaiheeseen”, Pulkkinen sanoo.
Kunnossapito-ohjelman avulla vesihuoltolaitoksella voidaan siirtyä suunnitelmalliseen kunnossapitoon, jossa operatiivinen ja strateginen johto vetävät yhtä köyttä samaan suuntaan. Tirrosen mielestä kaikki kannattava toiminta lähteekin dokumentaatiosta, jonka avulla oikeita asioita tehdään oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
”Korjausta vaativat kohteet saadaan tulevaisuudessa koottua paremmin listaksi, joten tiedämme nykyistä selkeämmin, mitä on vuorossa, emmekä säntäile sinne ja tänne.”
Laaja datapankki auttaa myös siirtämään vesihuoltoverkostoon liittyvää hiljaista tietoa sukupolvelta toiselle. ”Henkilökunnan laaja kokemus saadaan nyt dokumentoitua talteen, mikä helpottaa arjen lisäksi kapulanvaihtoa esimerkiksi henkilöiden eläköityessä”, Pulkkinen lisää.
Jätevesiverkoston kipupisteiden analysointiapua
Kunnossapitotöiden toimenpideohjelman jälkeen vesihuoltoyhtiölle on toteutettu data-analyysejä jätevesiverkoston kipupisteistä. Suurin haaste on verkostoon kuulumattomien hulevesien hallinta. Pulkkinen on otettu vesihuoltoyhtiön esimerkillisestä asenteesta.
”Kaarinassa on todella sitouduttu omaisuudenhallinnan kehittämiseen. Kyseessä ei ole maratoni, vaan pikemminkin ultrajuoksu. Vaatii rohkeutta kohdata ongelmat ja tarttua niihin, vaikka se vie aikaa.”
Seuraavaksi Kaarinan vesihuoltolaitos hankkii johtokarttaohjelmaansa uuden kunnossapitosovelluksen, johon kaikki verkoston kunnossapitotieto tullaan dokumentoimaan. Swecon konsulttien apuun Tirronen on valmis kääntymään jatkossakin.
Kuva: Kaarinan kaupunki, Aaron Hannula