0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Muovin kierrätys ja teolliset ratkaisut

Muovin tuotanto on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten 50 vuoden aikana ja tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä verrattuna vuoden 2015 tasoon. Puutteellinen ja hajanainen tieto muovijätteiden määristä, laadusta ja alkuperästä vaikeuttaa osaltaan muovin kierrätyksen kehittämistä. Tutustu Swecon vastuullisuuskonsulttien toteuttamaan selvitysraporttiin muovin kierron nykytilanteesta ja edistämisestä. 

Muovi on nykyisin pääosin öljypohjainen tuote, minkä vuoksi kierrätys vähentää fossiilisten raaka-aineiden tarvetta. Muovin yksi avainominaisuus on inerttiys, mikä tekee rakenteesta pysyvän, eli siten myös vaikeasti hajoavan luonnossa. Tämän vuoksi muovijätteen talteenotto ja kierrätys on tärkeää. Muovin ominaisuuksia parannetaan sekoittamalla erilaisia polymeerejä, mikä vaikeuttaa soveltuvan kierrätysprosessin kehittämistä ja toisaalta talteen otetun raaka-aineen hyödyntämistä.

Mekaaninen kierrätys pitää sisällään useita haasteita. Kaikkia epäpuhtauksia on haastava poistaa lajittelussa ja muovi menettää suorituskykyään, jos sitä kierrätetään useasti. Mekaanisen kierrätyksen lisäksi tarvitaan kehittyneitä kierrätysteknologioita, kuten liuotus, kemolyysi tai depolymerointi, pyrolyysi eli terminen krakkaus, kaasutus ja entsymolyysi eli entsyymin avulla tapahtuva hajoaminen.

EU:n asettamia tavoitteita muovin kierrätystä koskien ei arvion mukaan ole mahdollista saavuttaa ilman, että mekaanista kierrätystä täydennetään kemiallisella kierrätyksellä. Kemiallinen kierrätys on kehittyvä teknologia, jossa pyrolyysin, kaasutuksen tai puhtaasti kemiallisten menetelmien avulla muovien polymeeriketjut pilkotaan. Kemiallinen kierrätys mahdollistaa kierrätyksen sellaisiin muoveihin, joita ei nykyisillä mekaanisen kierrätyksen menetelmillä voida kierrättää. 

Swecon palvelut muovin kierrätykseen 

Elintarvikekontaktimateriaalien vaatimukset

Elintarvikekontaktimateriaaleille on lainsäädännössä paljon vaatimuksia. Swecon asiantuntijat auttavat tulkitsemaan ja soveltamaan vaatimuksia sekä laatimaan vaatimustenmukaisuusasiakirjan.

Muovinkierrätyslaitos toteutettavuusselvitys

Tehtävät ja laajuus investoinnin valmisteluvaiheen mukaisesti.

  1. Asiakastarpeen selvittäminen ja syyt laitoksen rakentamiselle 
  2. Selvitykset syötteiden saatavuuteen 
  3. Selvitykset jakeiden markkinoista 
  4. Soveltuvimman laitostekniikan määrittely ja tilantarve 
  5. Logistiikkaselvitykset 
  6. Kannattavuuslaskelmat 

Muovinkierrätyslaitoshankkeiden toteuttaminen

  1. Projektinjohto-, suunnittelu- ja työmaanvalvontatehtävät 
  2. Laaja-alaiset ja erittäin kattavat suunnittelupalvelut 
  3. GEO, RAK, PROS, LVI, SIA jne. 
  4. Eri suunnittelualojen yhteensovittaminen 
  5. Investointitukihakemukset 
  6. Tarjouspyyntö- ja sopimusmateriaalien laatiminen 
  7. Avustaminen hankinnoissa 
  8. Työmaatoiminnot 
  9. Laitoksen käyttöönoton- ja operoinnin valvonta 

Laitosten muutos- ja kehityshankkeet

  1. Laitosten kannattavuuden parantaminen yleisesti 
  2. Suunnitelmat toiminnan laajentamiseksi tai muuttamiseksi 
  3. Uudet syötteet 
  4. Lopputuotteiden jatkojalostaminen 
  5. Suunnitelmat lainsäädännön muutosten täyttämiseksi 
  6. Käyttövarmuuden ja huollettavuuden parantaminen 
  7. Kannattavuuslaskelmat erilaisille toimintamalleille 
  8. Kehittämisstrategian laatiminen 
  9. Hankintapalvelut 
  10. Työmaatoiminnot 

Arvoketju ja konseptiselvitykset

  1. Materiaalivirtaselvitykset 
  2. Luvitukseen liittyvät selvitykset 
  3. Logistiikkaselvitykset 
  4. Turvallisuuteen liittyvät selvitykset 
  5. Elintarviketurvallisuuteen liittyvät selvitykset 
  6. Due Dilligence 

Selvitysraportista käy ilmi, että muovin kierrätyksen lisätoimenpiteitä koskeva yhteiskunnallinen keskustelu kohdistuu helposti pakkausjätteisiin. Myös sääntely keskittyy pääosin pakkausjätteeseen. Kovaan muoviin tai rakennusmuoviin kohdistuvia toimenpiteitä on toistaiseksi niukasti. 

Jotta muovin kokonaiskierrätysastetta voitaisiin nostaa, olisi tärkeää kiinnittää huomio myös kovaan muoviin ja rakennusmuoviin kohdistuviin toimenpiteisiin. Lisäksi käyttöosuusvelvoite, parempi tuotesuunnittelu ja uudet teknologiset ratkaisut kierrätysprosessissa ovat esimerkkejä keinoista, joilla muovin kierrätysastetta voidaan lisätä. 

Swecolla vahva kiertotalousosaaminen

Swecolla on asiantuntemusta liittyen uusiutuvista raaka-aineista valmistettaviinpakkausmateriaaleihin. Muovituotteita korvataan puuperäisillä kuitutuotteilla. Kuitutuotteissa edelleen käytetään niin sanottuja barrier-ratkaisuja, jotka voivat olla muovin kaltaisia tuotteita. Ne estävät esimerkiksi kosteuden siirtymisen pakkausmateriaaliin. 

Kiertotalouden osaamisella autamme löytämään kestävät ratkaisut organisaatiosi tarpeisiin! Valitsemalla Swecon kumppaniksi varmistat, että hanke toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti alan parhaiden asiantuntijoiden, teknologian ja innovatiivisten ratkaisujen avulla. 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.