0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

10/09/2024

Reading time: 3min

OP

Otto-Pekka Pasanen

Teollisuuslaitoksen materiaaleista on mahdollista saada irti enemmän

kiertotalous kestävä teollisuus

Teollisuudessa syntyy paljon materiaalivirtoja, jotka sisältävät raaka-aineita, joita voisi hyödyntää erilaisissa prosesseissa nykyistä paremmin tai uusilla tavoilla. Kun sääntely-ympäristö muuttuu, teknologiat kehittyvät ja kannustimet lisääntyvät, eri materiaalivirtojen hyödyntämispotentiaali kannattaa selvittää.

Teollisuudessa on totuttu tietämään tarkkaan, mitä raaka-aineita prosesseissa tarvitaan ja minkälaisia materiaalivirtoja toiminnasta syntyy. Tarve materiaalitehokkuudelle kuitenkin kasvaa, kun vastuullisuus- ja kestävyystavoitteet vaativat tekoja niin kuluttajilta kuin teollisuuslaitoksilta. Teollisuudella on kestävässä kiertotalousyhteiskunnassa tärkeä rooli.

EU-tasolla on esimerkiksi tunnistettu, että ilmastotavoitteisiin pääseminen edellyttää, että hiilidioksidipäästöjä karsitaan hiilen talteenotto- ja varastointiratkaisuilla (CCS). Biogeenisten massojen poltosta tai biokaasun tuotannosta syntyvä hiilidioksidi voidaan ottaa talteen, jolloin se toimii raaka-aineena uusille synteettisille polttoaineille ja muille kemikaaleille.

Eri sovelluskohteissa tarvitaan usein myös vihreän vedyn tuotantoa. Hienoja esimerkkejä kiertotaloudesta!

Vähemmän jätettä, enemmän arvoa

Kiertotalouden ensisijaisena pyrkimyksenä on vähentää kulutusta ja jätteiden määrää. Kun toimintaa kehitetään kiertotalousnäkökulmasta, materiaalivirtoja syntyy vähemmän, samoin hukkaa. Seuraava tavoite on hyödyntää kaikki syntyvät materiaalivirrat mahdollisimman arvokkaalla tavalla, jolloin polttoon ja loppusijoitukseen päätyy murto-osa aikaisemmasta.

Alkaakin olla vanhanaikaista puhua vähättelevästi sivuvirroista. Moni sivuvirta sisältää potentiaalisesti arvokkaita materiaaleja, ja tämä koskee lähes kaikkea teollisuutta. Eri materiaalivirtojen mahdollisuudet pitää vain tunnistaa.

Materiaalivirtojen kierto tukee myös arvoketjun muodostumista. Biokaasun tuotanto tai vaikkapa tekstiilien kierrätys osoittaa, että yhden hukka on toisen raaka-aine. Kiertotalous tuo eri toimijoita yhteen. Siksi yhden toimijan kiertotalousinvestointi voi linkittyä laajempaan kiertotalousalueeseen, jossa synergioita syntyy kokonaiselle teolliselle symbioosille. 

Materiaalien kierto lisää omavaraisuutta

Miksi materiaalitehokkuus kannattaa? Kiertotalous auttaa teollisuutta vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksiin ja kuluttajien odotuksiin: raaka-aineen, tuotteen tai yrityksen brändin kestävyydellä on yhä enemmän väliä. Lisäksi omavaraisuus on arvo, jota saadaan lisättyä monessa kiertotalousprojektissa: raaka-aineita voidaan hankkia lähempää.

Tuttujen materiaalivirtojen, kuten sähkölaitteiden (SER) ja metallien, kierrätysprosessit ovat jo pitkälle hiottuja, mutta osallistumme jatkuvasti myös aivan uusien teollisten lajittelu- ja kierrätysteknologioiden kehittämiseen. Paljon tapahtuu tällä hetkellä esimerkiksi sähköakkujen ja muovipakkausten kierrätyksessä sekä hiilensidonnassa.

Materiaalitehokkuus tarjoaakin teollisille toimijoille monia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Erinomainen esimerkki on Volaren tuotantolaitos, joka valmistaa ruoantuotannon sivuvirroista hyönteisten avulla proteiinia lemmikkien ja kalojen ravinnoksi.

Asiantuntijakumppani kiertotalousinvestointeihin

Onpa materiaalivirta sitten tuttu tai uusi, jokaista säätelee oma EU-lainsäädäntönsä. Siksi kiertotalouden hyödyntäminen vaatii poikkitieteellistä osaamista. Isona talona Sweco pystyy tarjoamaan laajaa osaamista kiertotalouteen kytkeytyviin investointihankkeisiin ja niiden valmisteluihin.

Lisäksi olemme kehittäneet erilaisiin teollisuushankkeisiin sopivan toimintakonseptin. Autamme edistämään hanketta kokonaisuutena aina innovatiivisesta kiertotalousideasta laitoksen esiselvityksiin, suunnitteluun, ympäristölupahakemuksiin ja rakennuttamiseen.

Jos haluat kehittää ja hyödyntää oman liiketoimintasi kiertotalouspotentiaalia, ota yhteyttä! Lähdetään yhdessä miettimään sopivia askelia.

Otto-Pekka Pasanen, Swecon teollisuuden kiertotalousratkaisujen asiantuntija / Circular Economy Lead, otto-pekka.pasanen@sweco.fi, p. 040 559 8575

Ole yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.