Elintarviketeollisuuden kumppani ruokasysteemin vihreässä siirtymässä

Sweco tarjoaa elintarviketeollisuuden toimijoille kokonaiskattavia suunnittelu- ja projektinjohtopalveluja lähes 30 paikkakunnalla ympäri Suomen. Asiantuntijamme ovat erikoistuneet myös elintarviketurvallisuuteen ja elintarvikelaitosten laatujärjestelmiin.

Asiakkainamme on ruoka- ja juomateollisuutta, elintarvikekontaktimateriaalien valmistajia, meijeriteollisuutta, solumaataloutta ja sivutuotteiden käsittelijöitä sekä rehu- ja lannoitealan toimijoita. Palvelemme myös laitetoimittajia ja kaupan alaa.

Työntekijä vesipullotehtaassa tarkastaa tuotantolinjaa tabletilla.

Elintarviketeollisuuden strateginen kumppani

Osana kehittyvää ruokajärjestelmää tavoitteenamme on vähentää ruuantuotannon päästöjä, esimerkiksi tuotannon sivuvirtoja hyödyntämällä ja kotimaisilla proteiinituotannon innovaatioilla.

Kestävyyspalveluihimme kuuluvat muun muassa hiilijalanjäljen laskennat sekä investointituki- ja YVA-menettelyt. Autamme yhdistämään biodiversiteetin tuotannolliseen toimintaan ja tuemme suunnittelua ja muutoksen hallintaa esimerkiksi energiatarkasteluilla ja materiaaliselvityksillä.

Elintarvikelaitos ja hygieeninen suunnittelu

Suunnittelijamme tuntevat elintarvikelaitosten hygieniavaatimukset ja elintarviketeollisuuden hygieniaohjeet. Painotamme hygieenisessä suunnittelussa riskien hallintaa. Varmistamme, että elintarvikelaitokset suunnitellaan eurooppalaisten standardien mukaan tukemaan tinkimätöntä tuoteturvallisuutta ja laatua. Seuraamme suunnittelussa tunnettuja eurooppalaisia tapoja, ja olemme European Hygienic Engineering Design Groupin (EHEDG) jäsenyritys.

Hygienia-alueet

Yhdistämme laitoksen tilakohtaiset hygienialuokat ja hygienia-alueet muihin alueratkaisuihin, kuten ATEX-turvallisuuteen, paloturvallisuuteen ja HACCP-tarkasteluihin. Autamme luomaan toimivan kokonaiskonseptin, jossa elintarviketurvallisuus korostuu, mutta kaikki riskialueet on huomioitu.

Puhdistettavuus

Puhdistettavuus huomioidaan niin rakenteiden kuin prosessien suunnittelussa. Materiaalien kemikaalien kestävyys ja puhdistettavuus ohjaavat laitevalintoja, hankintoja ja rakennesuunnittelua. Tunnemme sekä höyrysteriloinnin (SIP) että paikalla puhdistamisen menetelmät (CIP).

Teollisuuslaitos auringon laskussa.

Elintarvikelaitoksen suunnittelupalvelut

  1. Hanke-, konsepti- ja esisuunnittelu
  2. Alue- ja geotekninen suunnittelu
  3. Layout-suunnittelu
  4. Laitossuunnittelu
  5. Rakennesuunnittelu
  6. Putkistosuunnittelu
  7. Laitesuunnittelu
  8. Prosessisuunnittelu
  9. LVI-, sähkö- ja automaatiosuunnittelu ja paloturvallisuus mm. sprinklerijärjestelmät
  10. Apujärjestelmät, mm. kaasu, paineilma, UV-hygienia ja kemikaalit
  11. Logistiikkasuunnittelu.

Elintarviketurvallisuus ja laatujärjestelmät

Varmistamme, että elintarvikelainsäädännön ja elintarviketurvallisuusvaatimusten huomioiminen ohjaa niin laitos- ja prosessisuunnittelua kuin uusien elintarvikkeiden ja kontaktimateriaalien kehittämistä. Tuemme elintarviketeollisuutta lainsäädännön vaatimusten täyttämisessä,

Laatujärjestelmät. Autamme elintarviketeollisuuden toimijoita uusien laatujärjestelmien luomisessa kansainvälisten standardien, kuten BRC- ja ISO 22000 FSSC, mukaan. Laadimme myös omavalvontajärjestelmiä ja HACCP-ohjelmia sekä teemme vaatimuksenmukaisuuden tarkasteluja.

Turvallisuussuunnittelu. Elintarviketurvallisuutta kannattaa tarkastella yhdessä kone-, kyber-, prosessi-, ja kemikaaliturvallisuuden kanssa. Varmistamme vaarallisten kemikaalien turvallisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Vaatimuksenmukaisuus. Olemme elintarviketeollisuuden kumppani kemikaalilupahakemuksissa, käyttöturvallisuuustiedotteiden laadinnassa ja REACH-velvoitteiden täyttämisessä.

Kontaktimateriaalit. Palvelemme elintarvikepakkaus- ja kontaktimateriaaleja (FCM) valmistavia yrityksiä kokonaisvaltaisesti Suomen elintarvikelain (297/2021) ja kontaktimateriaalilainsäädännön vaatimusten täyttämisessä. Toteutamme muun muassa vaatimuksenmukaisuuden tarkastuksia.

Projektinhallintapalvelut elintarviketeollisuudelle

Tarjoamme elintarviketeollisuushankkeisiin kattavat projektinjohdon ja rakennuttamisen sekä valvonnan palvelut. Laitos voidaan suunnitella ja rakennuttaa puhtaalta pöydältä (Green field) tai olemassa olevaan teollisuusympäristöön (Brown field) esimerkiksi EPCM-projektinjohtomallilla.

Jukka Nykyri

Food & Pharma Lead

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.