Kaarinan kaupungin torista rakentuu vehreä kohtaamispaikka kaikenikäisille

Torialueet ovat paljon muutakin kuin myyntipaikkoja. Kaarinan kaupunki lähti kehittämään torialuettaan Swecon kanssa esteettömäksi, viihtyisäksi ja vehreäksi kokoontumispaikaksi, jossa riittää toimintaa kaikkina vuodenaikoina. Avoimesta ideakilpailusta lähteneeseen torihankkeeseen osallistui laaja joukko Swecon asiantuntijoita.

Kaarinan kaupunki on uudistamassa torialuettaan osana ydinkeskustan kehittämistä. Tähän asti tori on ollut pääasiassa parkki- ja myyntipaikka, mutta tavoitteena on luoda alueesta vehreä ja suojaisa ulko-olohuone, joka houkuttelee tapahtumillaan ja toiminnoillaan ympäri vuoden.

”Meiltä on puuttunut selkeästi tunnistettava oleskelukeskusta, ja siksi haluamme luoda torialueen, jossa kaupunkilaiset voivat kohdata toisiaan samaan tapaan kuin viereisessä Kaarina-talossa”, kertoo Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Haapasaari. Kaarina-talossa on muun muassa kaupunginkirjasto sekä näyttely-, harrastus- ja tapahtumatiloja.

Keskustan kehittämisvisiosta järjestettiin vuonna 2023 ideakilpailu, johon Sweco osallistui ehdotuksella ”Runoilijan löytöretki”. Sweco valittiin toteuttamaan torin pohjoisosassa olevan myyntitorin toteutussuunnitelma sekä koko torin visiosuunnitelma, joka keskittyy eteläosan toripuistikkoon.

Swecon kilpailuehdotus ”Runoilijan löytöretki”.

Myynti- ja oleskelutorin suunnittelu vaiheistettiin

Haapasaaren mukaan suurella konsulttitalolla oli monia hyviä puolia, kuten kattava palveluvalikoima ja eri osa-alueisiin erikoistuneita asiantuntijoita. Torin suunnitteluun osallistuikin Swecolta muun muassa maisema-, maankäyttö, katu-, tie-, geo-, liikenne– ja infrasuunnittelijoita, vesihuollon ammattilaisia sekä rakenne-, sähkö– ja valaistussuunnittelijoilta.

”Suunnittelu saatiin etenemään Swecon kanssa ripeästi, mutta tärkeintä oli, että konsultti todella kuunteli meitä ja sitoutui hankkeeseemme sen reunaehtojen ja tavoitteidemme mukaan.”

Aikataulullisesti tärkein toive oli, että pohjoisosan myyntitori saataisiin käyttöön jo kesällä 2025. Toteutussuunnittelulle jäi aikaa noin puoli vuotta. Hanke päätettiinkin jakaa kahteen osaan, ja myyntitorin toteutussuunnittelua tehtiin yhtä aikaa oleskelutorin visiosuunnittelun kanssa.

”Visiosuunnitelma sisältää monia elementtejä ideakilpailutyöstämme, joten tekemistä on pystytty viemään eteenpäin hyvin johdonmukaisesti”, kertoo Swecon maankäytön tiimipäällikkö Jani Päivänen. Torin eteläosaan on tulossa muun muassa esiintymislava katsomoineen sekä monenlaisia viheraiheita sekä oleskelu-, istumis- ja leikkipaikkoja.

Haapasaaresta uudistuvan torin hienoimpia puolia on sen orgaaninen muotokieli, joka antaa vastapainon rakennusten virtaviivaisuudelle. ”Tori muodostuu luontoa jäljitellen kaarevista ja pyöreistä muodoista, siinä missä rakennukset ovat enemmän viivoittimella vedettyjä.”

Työpajoissa hyödynnettiin myös tunnelmakuvia.

Tekoäly auttoi esteettömän oleskelutorin ideoinnissa

Visiosuunnitelman laadintaan osallistettiin alusta lähtien eri-ikäisiä kaarinalaisia. Avointen torikokousten lisäksi lapsille ja nuorille, vanhuksille ja vammaisryhmille järjestettiin omat työpajat. Haapasaaren mukaan yhdessä tekeminen on ominaista Kaarinalle.

”Olemme kasvaneet kaupunkina vähän kuin varkain, ja ehkä siksi olemme säilyttäneet pikkukaupungille tyypillisen yhdessä tekemisen ja osallistumisen kulttuurin.”

Suunnitelmien visualisoinnissa hyödynnettiin Urbanist AI -tekoälyä, jolla luotiin idea- ja tunnelmakuvia keskustelun tueksi. ”Yhteinen, tekoälyn avustama ideointi siivitti yhtä lailla asukkaiden kuin suunnittelijoidemme mielikuvitusta”, Päivänen kertoo.

Päiväsen mukaan sosiaalinen kestävyys ja placemakingin idea ohjasivat kaikkia suunnitteluvalintoja. Torista haluttiin luoda yhdessä kaikille avoin ja esteetön paikka, joka tuo ihmisiä yhteen. ”Olisi hienoa, jos tori lisäisi vaikkapa ikäihmisten ja lapsiperheiden kohtaamisia, ja esiintymislava voi toimia matalan kynnyksen konserttien ja runotapahtumien areenana.”

Tekoälyllä luotiin kymmenittäin erilaisia ideakuvia havainnollistamaan osallisten toiveita ja ideoita.

Monimuotoisella kasvillisuudella suojaisa pienilmasto

Torin eteläosassa on ollut pitkään vain pysäköintialue, ja asukkaat toivoivat avoimen, tuulisen ja paahteisen toritilan vastapainoksi vehreyttä ja suojaisuutta. Viihtyisiä oleskelupaikkoja luodaan kasvillisuudella, älykkäästi ohjattavalla valaistuksella sekä leikkisällä tila- ja ympäristötaiteella.

”Suunnittelemme torille esimerkiksi taidevalaistuksen ja äänimajakan, johon kaupungin taidetyöryhmä voi ideoida erilaisia toteutuksia”, kertoo Swecon maisemasuunnittelun tiimipäällikkö ja maisema-arkkitehti Jenny Asanti.

Dynaaminen, monilajinen ja kerroksellinen kasvillisuus luo Asantin mukaan suojaisan pienilmaston ja tarjoaa ihmisille erilaisia näkymiä, tuoksuja ja värejä. ”Puiden kasvua odotellessa torilla voi viivähtää vaikkapa pergolan varjossa, ja kuumina kesäpäivinä lasten vesileikkipaikka tulee varmasti olemaan suosittu.”

Istutusalueet rajaavat torille erilaisia tiloja ja näkymiä. (Swecon työmalli)

Kasvilajien valinnassa painotetaan luonnon monimuotoisuutta. Jotta vehreys säilyisi ympäri vuoden, mukana on ikivihantia havuja, ja paikka on varattu myös pysyvälle paikan haltija kuuselle. Lisäksi kasvillisuus ja materiaalit on valittu kestämään vilkasta torielämää.

”Olemme huomioineet myös kunnossapitonäkökulmat, ja pääosa kasvillisuudesta ei vaadi intensiivistä hoitoa”, Asanti kertoo. Kiertotalouden hengessä torin istutusalueiden reunakiveyksissä hyödynnetään läheiseltä varikolta vapautuneita kiviä.

Itse torikin on muuntautumiskykyinen. Asantin mukaan avoin myyntialue on jätetty tarkoituksella suhteellisen pieneksi, koska lisää tilaa saadaan tarvittaessa oleskelutorin puolelta. Molemmissa voi myös järjestää erilaisia tapahtumia. ”Siksi tori ei ole tyhjänäkään tylsä.”

Kuvassa torin keskelle sijoittuvan lavan tilavaraus ja katsomo. Lavan arkkitehtisuunnittelu etenee keväällä 2025. (Swecon työmalli)

Suunnittelijat esittelivät visiosuunnitelmaa asukkaille toisessa torikokouksessa. ”Suurin onnistumisemme olivat asukkailta saadut kiitokset, kun heitä oli oikeasti kuunneltu”, Asanti kertoo. Visiosuunnitelma hyväksyttiin kaupungin teknisessä lautakunnassa loppuvuodesta 2024, ja oleskelutorin rakennustyöt alkavat kesällä 2025. Silloin myyntitori on jo käytössä.

Haapasaaren mukaan yhtenäinen torialue helpottaa jatkossa ydinkeskustakorttelien kaavoituksen kokonaistarkastelua ja kehittämistä. ”Kaupunkimme saa aidon keskustan sekä uuden näyttämön niin kaupallisille popup-ratkaisuille kuin kansalaisten omille tapahtumille.”

 

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.