Kävely-ympäristön vaikutus hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen
Voisiko osallisuutta yhteisen ympäristön kehittämiseen lisätä kävelemällä?
Kävely tutussa lähiympäristössä on enemmän kuin vain liikkumista paikasta toiseen; se on tapa kokea ympäröivää maailmaa ja luoda yhteyksiä muihin. Kävelyn määrä ja miellyttävyys vaikuttaa päivittäin kokemaamme hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Me Swecolla kaupunkitilojen suunnittelussa työskentelevät haluamme syventyä lähiympäristöön sekä asukkaille tärkeisiin laatutekijöihin. Hyvin suunniteltu lähiympäristö edistää sosiaalista vuorovaikutusta. Hyvin suunnitellut ja esteettömät kävelyreitit mahdollistavat kaikille asukkaille turvallisen pääsyn tärkeisiin paikkoihin, kuten puistoihin, kauppoihin ja palveluihin sekä joukkoliikennevälineisiin.
Mitä kaikkea on lähiympäristö ja kävely-ympäristö?
Ihmisten arvostukset vaihtelevat. Toiset kävelevät mieluiten keskustojen historiallisissa ympäristöissä, toiset valitsevat mieluummin luonnossa kulkevan reitin aina kun mahdollista. Arkiliikunnan lisääminen on kuitenkin kaikille tarpeen ja sen vaikutus fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen on todella merkittävä.
Lähiympäristö on parhaassa tapauksessa kaikille yhteistä esteetöntä ympäristöä. Se voi olla leikkipaikka lapsille ja samalla kohtaamispaikka kaikille kaupunkilaisille. Kaupunkiympäristön tulisi olla monipuolinen: tarjota kivijalkapalveluita ja vehreyttä, säänsuojaa sadekausina sekä varjoa kesähelteillä. Kävelijälle viihtyisä asiointiympäristö tukee myös yrittämistä ja kaupungin elinvoimaisuutta. Kauppapaikka voi olla myös kiertotalouden paikka. Hauska esimerkki on Pohjois-Italian Faenzasta, jossa lapset valtaavat aika ajoin keskusaukion valtavaa lelukirpputoria varten.
Pyrimmekin Swecona parantamaan kävely-ympäristöjen laatua yhtenä laatutekijänä kaikissa hankkeissa. Teemme paljon kulttuuriympäristöön liittyviä selvityksiä ja niihin liittyviä kenttäkierroksia eri osapuolten kanssa. Hyödynnämme “käveleviä suunnittelumenetelmiä” selvityksiä vuorovaikutustyössä niin katujen ja muiden julkisten tilojen suunnittelussa kuin kaavoitushankkeissa.
Suunnittelukävelyitä asiakkaiden kanssa – mitä tekemistä osallistumisella ja kävelyllä on keskenään?
Osallistava suunnittelu on avainasemassa, kun kehitetään lähiympäristöjä. Asukkaiden kuuleminen ja heidän tarpeidensa ymmärtäminen ovat välttämättömiä, jotta suunnitelmamme todella palvelevat yhteisöä. Silloin mikään ei korvaa vanhaa kunnon “nokakkaista” vuorovaikutusta. Asukkaiden ja suunnittelijoiden tapaaminen kohdealueella on mielestämme parasta ja tehokkaimpia tapoja vaihtaa tietoa ja näkemyksiä. Tutustumisen kautta myös keskinäinen luottamus toiseen osapuoleen aina paranee.
Olemme tehneet suunnittelukävelyitä monissa hankkeissa. Vantaalla tutkittiin äskettäin Hakunilan ja Korson palveluiden kävelysaavutettavuutta iäkkäiden ja nuorten asukkaiden kanssa. Helsingissä Länsi-Pakilan katujen saneerausta siivitettiin yhteisellä kävelyllä asukkaiden kanssa perinteisen karttakyselyn lisäksi. Malminkartanossa kahden aukion parannuksia ideoitiin yhdistetyllä asukaskävelyllä ja työpajalla.
Meillä on erinomaisia kokemuksia projektiemme kautta siitä, että pystymme yhdistämään asiantuntijan ja asukkaiden näkemykset sekä alueelliset analyysit yhteen.”
Yhteiskävelyt voivat myös vahvistaa alueen sisäistä yhteisöllisyyttä. Samalla kun tavataan naapureita ja mietitään yhdessä, mitä todella halutaan omalta asuinalueelta, vahvistuu osaltaan yhteenkuuluvuus ja sitoutuminen ympäristöön.
Yhteisiä tärkeitä tiloja lähialueiden asukkaille ovat:
- kauppapaikat
- kohtaamisen paikat
- pysäkit ja asemat
- lähiluonto ja puistot
- muut rauhalliset ympäristöt
Kävely-ympäristön suunnittelussa tulisi ottaa nämä huomioon
- Paikan historian kunnioittaminen
- suunnitteluratkaisujen huollettavuus ja siistiys
- koettu turvallisuus eri vuorokaudenaikoina
- kävelyreittien saavutettavuus ja esteettömyys erilaisten kulkijoiden näkökulmasta
- riittävät penkit ja muut levähdyspaikat
- viherympäristö
- äänimaisemat
- mikroilmasto.
Kävely-ympäristön parantaminen ei ainoastaan lisää arkiliikuntaa ja kestävää liikkumista, vaan se tukee parhaimmillaan koko kaupungin elinvoimaa. Siksikin kävelijää tulisi kohdella hyvin: kävely on avainasemassa, kun puhumme kestävästi suunnitelluista kaupungeista.
Jani Päivänen
jani.paivanen@sweco.fi
Kirjoittaja toimii Maankäytön tiimipäällikkönä Swecolla Ilmalassa
Jani Päivänen puhui aiheesta 30.10.2024 tallennetussa webinaarista – katso webinaari!