Kiertotalous ei ole vain trendi – mitä kiertotalous tarkoittaa?
Kiertotalous ei ole vain trendi, vaan se on välttämätön osa kestävää tulevaisuutta. Meidän on vähennettävä neitseellisten raaka-aineiden käyttöä, sillä nykyinen luonnonvarojen käyttö on kestämätöntä. Tämä näkyy jo nyt biodiversiteetin menettämisessä ja ilmastonmuutoksessa. Kiertotalouden avulla voimme luoda arvoa ja vähentää hiilijalanjälkeä.
Olen työni kautta saanut olla tekemässä kiertotalousratkaisuja asiakkaillemme. Esimerkiksi Valmet on erinomaisesti onnistunut optimoimaan kierrätysmateriaalin laatua, mikä parantaa tehokkuutta ja vähentää hukkaa. Toinen esimerkki on muovien uusiokäyttö, jossa elintarvikkeista syntyvät jätteet saavat uuden elämän tarjottimina ja kalusteina.
Mitä kiertotalouden toteuttaminen vaatii?
Kiertotalouden toteuttaminen vaatii kuitenkin suunnittelua ja yhteistyötä. Meidän on mietittävä, miten voimme maksimoida kierrätysmateriaalin käytön ja samalla minimoida neitseellisten luonnonvarojen käytön. Tämä ei ole vain tekninen haaste, vaan se vaatii myös liiketoimintamallin uudistamista ja kumppanuuksien rakentamista.
Kiertotalouden avulla voimme parantaa riskienhallintaa toimitusketjuissa ja vastata kuluttajien kysymyksiin. Se on myös vastaus lainsäädännön paineisiin ja brändien vaatimuksiin. Meidän on kuitenkin varmistettava, että teollisuusyritykset pystyvät tekemään tarvittavat muutokset ja raportoimaan edistymisestään.
Yritysten on otettava huomioon toimitusketjujen riskit, jotka kasvavat, jos ne riippuvat jatkuvasti neitseellisten raaka-aineiden käytöstä. Tämä liittyy myös yhteiskunnallisiin paineisiin, kuten konfliktimineraaleihin ja kaivosteollisuuden haasteisiin uusien kaivosten avaamisessa.
Kiertotalouden toteuttaminen vaatii muutoksia sekä organisaation sisällä että koko yhteiskunnassa, ja yritysten on tunnistettava ja sisäistettävä nämä muutokset, jotta ne voivat raportoida ja viestiä niistä ulospäin.
Olen innoissani siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan kiertotalouden saralla. Uskon, että voimme yhdessä rakentaa kestävämpää teollisuutta ja luoda arvoa, joka hyödyttää sekä yrityksiä että ympäristöä.
yritysten toimintaympäristöön vaikuttavat useat tekijät, kuten lainsäädäntö, rahoitusmaailman paineet ja raportointivaatimukset. Esimerkiksi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) on säädös, joka koskee suuria pörssiyrityksiä ja vähitellen muitakin, ja se sisältää kokonaisen kiertotalouden raportointipaketin.
Mari Saario, mari.saario@sweco.fi
Director, Circular Economy
vastuullisuuskonsultointi, Sweco
Teksti on tuotettu Mari Saarion puheenvuorosta 18.9.2024 Kiertotalousratkaisut teollisuudelle -webinaarista.
Mitä kiertotalous tarkoittaa?
Kiertotalous on taloudellinen malli, joka keskittyy resurssien tehokkaaseen käyttöön ja jätteen vähentämiseen. Sen ydinajatus on, että tuotteet ja materiaalit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, mikä saavutetaan kierrättämällä, uudelleenkäyttämällä ja korjaamalla. Tavoitteena on siirtyä perinteisestä kulutustavasta, jossa tuotteet heitetään pois käytön jälkeen, kohti suljettua kiertoa, jossa materiaalit ja resurssit palautuvat jatkuvasti talouteen.
Kiertotalous pyrkii vähentämään neitseellisten luonnonvarojen käyttöä ja säilyttämään tuotteiden ja materiaalien arvon kierrossa. Tämä malli mahdollistaa talouskasvun, joka ei perustu luonnonvarojen yhä kasvavaan käyttöön. Kestävä kiertotalous ottaa huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset, jolloin voimme toimia ympäristön rajoissa nykyisin ja tulevaisuudessa.
Liiketoiminta, joka perustuu kiertotalouden periaatteisiin, voidaan jakaa viiteen päämalliin: uusiutuvuus, jakamisalustat, tuote palveluna, tuote-elinkaaren pidentäminen ja resurssitehokkuus sekä kierrätys.
Maailmantaloudesta vain arviolta 8,6 % toimii kiertotalouden mukaisesti. On myös tärkeää huomata, että 55 % maailman teollisuuden hiilipäästöistä syntyy vain viiden materiaalin tuotannosta: teräksen, sementin, paperin, muovin ja alumiinin. Rakennusala on kaikkien näiden materiaalien ensisijainen kuluttaja, lukuun ottamatta paperia.*
*Lähde:Swecon kiertotalousteemaiset Urban Insight -raportit: Urban Insight – Kiertotalous