Tarvitaanko akkuja vihreässä siirtymässä?
Akkuteollisuuteen kohdistuva kritiikki kyseenalaistaa akkujen tarpeen vihreässä siirtymässä. Miksi akkuja tarvitaan ja miten akkuteknologia on kehittynyt?
Akkuteollisuutta on ollut eri puolilla maailmaa kauan, mutta nyt laitoksia suunnitellaan ensimmäistä kertaa laajasti Suomenkin kamaralle. Samalla joudumme katsomaan toimivan yhteiskunnan välttämättömyyksiä silmästä silmään. Ilmastonmuutoksen torjuntaa ei voi enää viivyttää, mutta omaan elinympäristöön kohdistuvat muutokset herättävät kysymyksiä.
Osa akkuteollisuuteen kohdistuvasta kritiikistä kyseenalaistaa akkujen tarpeen vihreän siirtymän toteuttamisessa. Akkujen tuottaminen vaatii luonnonvaroja, kuten erilaisia mineraaleja, ja valmistusprosessi sitoo paljon energiaa. Toisaalta akut ovat tällä hetkellä riittävän kypsä ja ainoa laajasti käytettävissä oleva teknologia, joka toimii ratkaisuna sekä energian varastoinnissa että sähköistyvässä liikenteessä.
Eurooppalaisen akkuteollisuuden rakentaminen on keino hidastaa ilmastonmuutosta juuri nyt. Akkujen valmistaminen mahdollistaa luopumisen fossiilisia polttoaineita käyttävistä ajoneuvoista, ja akkuihin perustuviin energiavarastoihin saadaan talteen uusiutuvaa tuuli- ja aurinkoenergiaa, eli tasapainotetaan kysynnän ja tuotannon vaihtelua.
Akkuteknologia kehittyy koko ajan
Vaikka akkuteollisuuteen liittyy useita ympäristövaikutusten kannalta vaikeita kysymyksiä, on hyvä muistaa, että akkujen valmistusteknologia kehittyy jatkuvasti. Kuluttajien vaatimukset ja eurooppalaisien lupaprosessit ohjaavat kehitystä ympäristöä vähemmän rasittaviin ratkaisuihin. Nykyään markkinoilla olevat litiumioniakut ovat hyvin erilaisia kuin akut, joita käytimme matkapuhelimissa 1990-luvulla.
Teknologian kehittyminen mahdollistaa sen, että saman akkukapasiteetin tuottaminen vaatii vähemmän arvokkaita mineraaleja ja kuluttaa vähemmän energiaa kuin aiemmin. Uuden teknologian kehittäminen on vaatinut mittavia taloudellisia panostuksia, joita ei olisi tehty ilman tuotteiden kasvavaa kysyntää. Akkukäyttöisten laitteiden kysyntä on siis ohjannut kehittämään ominaisuuksiltaan parempia ja ympäristöä vähemmän kuormittavia akkuja.
On helppoa tuudittautua odottamaan mullistavaa keksintöä, joka tarjoaa ratkaisun ilmastonmuutokseen, mutta todellisuudessa ratkaisut syntyvät vähitellen, monien kehitysvaiheiden kautta. Siksi on tärkeää toimia päästöjen vähentämiseksi tässä hetkessä, eikä jäädä odottamaan teknologiaa, joka ratkaisee kerralla kaikki ongelmat.
Elinkaariarviointi kertoo kokonaisvaikutuksista
Kun akkuteollisuushanke toteutetaan Euroopassa, pystymme helpommin vaikuttamaan siihen, minkälaiset ympäristövaikutukset käyttämillämme akuilla on.
Hankkeen kestävyyttä voidaan arvioida esimerkiksi elinkaariarvioinnilla, jossa hankkeen kokonaisvaikutukset ympäristöön arvioidaan koko elinkaaren ajalta. Osana elinkaariarviointia, hankkeen hiilijalanjälki voidaan laskea ja arvioida edistääkö hanke ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kuinka tuotanto vertautuu markkinoilla jo oleviin tuotteisiin.
Tuotannon sijoittamiseen Eurooppaan liittyy myös turvallisuuspoliittisia etuja. Niitä ovat muun muassa huoltovarmuus ja energiaomavaraisuus sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan ylläpitäminen Euroopan maissa.
Uuden teknologian hankkeiden valmistelussa tarvitaan huolellisuutta ja avoimuutta kiireen ja salamyhkäisyyden sijaan. Hankkeen liian hätiköity valmistelu ja avoimen keskustelun välttely voi kostautua myöhemmässä lupaprosessissa.
Seuraavassa blogissani käsittelen ympäristövaikutusten arviointimenettelyä mahdollisuutena, joka läpivalaisee hankkeen ympäristövaikutusten kannalta ja antaa kaikille osapuolille vastaukset esiin nouseviin huolenaiheisiin.
Erno Voutilainen, Akkuteollisuuden asiantuntija, erno.voutilainen@sweco.fi