0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Wood Cityn uusin toimisto yhdistää puuta, betonia ja terästä ainutlaatuisella tavalla

SRV:n toteuttama puurakentamisen taidonnäyte, Wood City -kortteli, valmistuu vuoden 2024 aikana. WithSecuren pääkonttorin suunnittelussa hyödynnettiin Swecon kokemusta korttelin aikaisemmista hankkeista ja saatiin eri materiaalien parhaat puolet esiin.

Vuonna 2024 valmistuva Wood City Toimisto 2 viimeistelee SRV:n puukaupunkikorttelin Helsingin Jätkäsaaressa. Sweco on osallistunut korttelin suunnitteluun yli 10 vuoden ajan, ja siksi SRV asetti suunnittelijoille tavanomaista suuremmat kokonaisvastuut myös kyberturvallisuusyhtiö WithSecuren modernissa pääkonttorissa.

”Meille oli ehdottomasti hyötyä Swecon suunnittelijoille karttuneesta tietotaidosta ja kokemukseen perustuvista ratkaisuehdotuksista, kertoo SRV:n teknisen toimiston päällikkö Santeri Takala.

Uudenlainen rakennejärjestelmä optimoi puun määrän

Hybridirunkoisessa toimistorakennuksessa on käytetty uudenlaista runkojärjestelmää, joka yhdistää eri rakennusmateriaalien parhaat puolet toimivaksi kokonaisuudeksi.

”Olemme käyttäneet liimapuupilareita sekä betonin, teräspalkkien ja CLT-massiivipuisten laattojen muodostamaa liittorakennetta”, kertoo Swecon rakennetekniikan osastopäällikkö Juho Nurmi. Betonia on käytetty kellarissa, rakennusta jäykistävissä betonikuiluissa ja CLT-laatan päälle valetussa liittovalussa.

Puuta on hyödynnetty toimistorakennuksen rungossa noin 1200 kuutiota, mikä on pienentänyt toimiston hiili- ja ympäristöjalanjälkeä selvästi. Tavoitteena on LEED Platinum -ympäristösertifiointi ja A-energialuokka. Uusiutuvaa energiaa saadaan aurinkopaneeleista.

”Olemme suunnitelleet kohteeseen monipuoliset energiamittaukset, ja esimerkiksi ulkovalaistuksen valokajolle eli valosaasteelle on asetettu tiukat rajat”, kertoo Swecon sähkösuunnittelun projektipäällikkö Siinto Kangas. Lisäksi pysäköintitiloihin tulee sähköautojen latauspisteitä.

Puujulkisivun konseptia kehitettiin eteenpäin

Hybridirungon lisäksi Swecon aikaisempaa kokemusta tarvittiin toimistotalon puuelementeistä toteutettujen julkisivujen suunnittelussa. Konsepti kehittyi Wood Cityn ensimmäisestä toimistokohteesta, Supercellin pääkonttorista. Teräksen sijaan julkisivujärjestelmä on toteutettu kevyistä puurankaelementeistä.

”Ratkaisu on toimiva ja turvallinen, vaikka tuuli- ja sadeolosuhteet ovat Jätkäsaaressa ankarat”, Nurmi sanoo. ”Se vaati meiltä vankkaa rakennusfysikaalista suunnitteluosaamista.”

Onnistunut lopputulos varmistetaan tarkastusprosessilla, jossa rakennesuunnittelija tekee työmaalla jatkuvia tarkastuksia kriittisistä kohdista ja mallisuorituksista. Lisäksi julkisivut tarkastaa rakennusvalvonnan määräämä kolmas osapuoli. ”Yhteistyömme Rambollin tarkastajien kanssa on toiminut jouhevasti, ja työmaa on edennyt aikataulussa”, Nurmi kertoo.

Joustavat ja viihtyisät työskentelyolosuhteet

SRV:n ja Swecon yhteinen kehitystyö näkyy toimiston uudistuneessa välipohjarakenteessa. Betoni-, teräs- ja puurakenteiden fiksulla yhdistelyllä päästiin matalaan välipohjaan, mikä optimoi rakennuksen kokonaiskorkeuden. ”Runkorakenteet vievät varsin vähän tilaa, mikä mahdollistaa WithSecurelle joustavat työskentelyolosuhteet”, Nurmi toteaa.

Sähkötekniikassa muuntojoustavuuteen panostettiin valitsemalla käyttöön Keski-Euroopasta tuttu ratkaisu: asennuslattia. Verrattuna siihen, että johtotiet olisi toteutettu yläjakeluna esimerkiksi pistorasiapylväillä, sähköt ovat nyt huomaamattomasti saatavilla tietyin välein. ”Tilat voidaan myös jakaa helposti pienempiin vuokralaisalueisiin”, Kangas selittää.

Viihtyisät ja virkistävät työskentelyolosuhteet varmistetaan DALI-ohjatulla tunable white -valaistusratkaisulla (TW). Ihmiskeskeinen valaistus säätyy muun muassa päivänvalon määrän mukaan. ”Valaistus on aamuisin värilämpötilaltaan viileämpää, mikä nostaa vireystasoa, ja muuttuu lämpimämmän sävyiseksi päivän edetessä”, Kangas kertoo.

Kuvalähde: SRV

Havainnekuva sivun yläosassa: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ja SRV

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.