Viisi keskeistä trendiä ohjaavat Euroopan biodiversiteettityötä
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen uhkaa ekosysteemejä, talouksia ja yhteiskuntia, ja yli puolet maailman BKT:stä on riippuvainen biodiversiteetistä. Swecon asiantuntijoiden laatimassa raportissa esitellään viisi keskeistä kehityssuuntaa, jotka vaikuttavat Euroopan luontotoimiin, rahoituksen integraatiosta tekoälyn hyödyntämiseen luonnonsuojelussa. Esitellyt trendit tarjoavat biodiversiteetin vahvistamiselle etenemissuunnitelman, jotta luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen saadaan pysäytettyä ja käännettyä vahvistumisen suuntaan vuoteen 2030 mennessä. Raportti on julkaistu 27.3.2025.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen uhkaa ekosysteemejä
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen kiihtyy hälyttävää vauhtia ja aiheuttaa vakavia riskejä ekosysteemeille, yrityksille ja yhteiskunnille.
Luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin perusteiden ymmärtäminen on olennaisen tärkeää, jotta voimme kehittää tehokkaita ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä planeettaamme että yrityksiä ja elinkeinoelämää.
Swecon asiantuntijoiden laatima raportti havainnollistaa biodiversiteetin olennaisia perusteita sekä esittelee onnistuneita aloitteita ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta ja tukevat tarvittavaa systeemistä muutosta. Raportti keskittyy ennen kaikkea biodiversiteettityöhön Euroopassa, ja miten Euroopan maissa on lähdetty edistämään biodiversiteetin huomioimista ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamista.
Jos emme onnistu toteuttamaan vihreää siirtymää luonnon ehdoilla, se ei tapahdu ollenkaan.
YK:n globaalit tavoitteet luonnon monimuotoisuuden puolesta
Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen (The Global Biodiversity Framework) tavoitteena on pysäyttää ja kääntää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2030 mennessä kunnianhimoisilla tavoitteilla: esimerkiksi 30 prosenttia maa- ja merialueista on suojeltava sekä 30 prosenttia heikentyneistä alueista ja ekosysteemeistä on ennallistettava.
Vuonna 2022 laaditun sopimuksen täytäntöönpano on kuitenkin edennyt hitaasti. Maailmanlaajuisesti vain 23 prosenttia valtioista on julkaissut ja toimittanut päivitetyt kansalliset biodiversiteettistrategiat ja toimintasuunnitelmat.
Peräti 68 prosenttia Euroopan maista ei ole vielä toimittanut päivitettyjä kansallisia biodiversiteettistrategioitaan.
Roomassa helmikuussa 2025 päättyneissä COP 16 -neuvotteluissa maat sopivat vihdoin strategiasta kehitysmaiden auttamiseksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä: vuoteen 2030 mennessä otetaan käyttöön noin 195 miljardia euroa vuodessa, mikä on merkittävä edistysaskel.
Luontokato on pysäytettävä ympäristön, ihmisten ja talouden vuoksi
Luonnon monimuotoisuus heikkenee, mikä uhkaa ekosysteemejä, yhteiskuntia ja yrityksiä, ja tällä hetkellä yli miljoona lajia on sukupuuton partaalla.
Yli puolet maailman BKT:stä on riippuvainen luonnon monimuotoisuudesta, ja hyvinvointimme on myös tästä vinkkelistä vaarassa, jos emme toimi ripeästi. Ilahduttavasti samaan aikaan Euroopassa on noussut esiin useita keskeisiä trendejä, jotka pyrkivät edistämään maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen tavoitteita.
Swecon asiantuntijat ja monet muut biodiversiteetin parissa työskentelevät toimijat ovat tunnistaneet nämä kehityssuunnat, joiden myötä luontokadon pysäyttämistä on lähdetty edistämään. Asiantuntijamme seuraavat jatkuvasti biodiversiteettityön kehitystä useilla eri toimialoilla ja liiketoimintasektoreilla niin Euroopassa kuin globaalisti.
Biodiversiteettityö Euroopassa: Viisi keskeistä trendiä
Swecon Urban Insight -raportissa tarkastellaan luontokadon keskeisiä tekijöitä ja mahdollisuuksia kääntää biodiversiteetin heikentymisen suuntaus eri puolilla Eurooppaa. Raportti korostaa kaikkien sidosryhmien, hallitusten, julkisen sektorin, yritysten, rahoitussektorin ja kansalaisten kiireellisiä toimia.
Biodiversiteettityön keskeiset kehityssuunnat on esitelty lyhyesti alla. Suosituksiamme ja toimenpide-ehdotuksiamme työn jatkamiseksi voit lukea tarkemmin raportistamme Biodiversiteetin edistäminen Euroopassa: Viisi keskeistä trendiä.
Biodiversiteetti osaksi taloudellista päätöksentekoa
Biodiversiteetti osaksi taloudellista päätöksentekoa
Kaikkialla Euroopassa on havaittavissa, että yritykset ja rahoituslaitokset arvioivat ja julkistavat yhä enemmän luonnon monimuotoisuuteen ja sen heikkenemiseen liittyviä vaikutuksia, eritoten liiketoimintaan ja talouteen kytkeytyviä riskejä.
Maailmanlaajuiset kehykset, kuten Science-Based Targets for Nature (SBTN), antavat yrityksille ja kaupungeille mahdollisuuden asettaa tavoitteita ilmasto- ja luontotyölleen, ja Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) auttaa yrityksiä lieventämään luonnon monimuotoisuuteen liittyviä riskejä.
Yritykset käyttävät näitä viitekehyksiä yhä enemmän systemaattisten arvoketjuanalyysien, tavoitteiden asettamisen ja tietojen julkistamisen mahdollistamiseksi. Yritysten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) sisältää vastuullisuusraportointistandardeja, joiden avulla yritykset voivat julkistaa tietoja oman toimintansa ja arvoketjujensa luontokatoa voimistavista vaikutuksista ja kertoa, millaisilla toimenpiteillä ne pyrkivät lieventämään näitä vaikutuksia.
Ekologisen kompensaation markkinat ja hyvittäminen
Ekologisen kompensaation markkinat ja hyvittäminen
Luonnon monimuotoisuuden vaikutusten lisääntynyt arviointi ja julkistaminen on johtanut biodiversiteetin kompensointi- ja luottomarkkinoiden kehittymiseen, joiden avulla organisaatiot voivat kompensoida vaikutuksiaan investoimalla suojelutoimiin.
Iso-Britanniassa ja Saksassa on muun muassa kehitetty biodiversiteetin kompensaatiomarkkinoita, jotta yritykset voivat kompensoida vaikutuksiaan suojeluinvestoinneilla. Englanti on maailmanlaajuinen edelläkävijä. Siellä luonnon monimuotoisuuden nettohyöty -politiikka (Biodiversity Net Gain, BNG) edellyttää 10 % parannusta, nettohyötyä, luonnon monimuotoisuuteen rakennushankkeissa. BNG asettaa vaatimuksia rakennuttajille, jotta hankkeiden vaikutukset biodiversiteettiin otetaan huomioon.
Investoinnit ennallistamiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen
Investoinnit ennallistamiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen
Rahoitus- ja investointivälineiden perustaminen on olennaista kestävien suojelu- ja ennallistamistoimien toteuttamiseksi ja biodiversiteetin vahvistamiseksi Euroopassa.
EU on perustanut useita rahoitusmekanismeja luonnon monimuotoisuuden suojelemisen ja palauttamisen tueksi, kuten Horisontti Eurooppa -ohjelma ja Life-ohjelma. Erilaisista rahoitusaloitteista huolimatta Euroopan komissio on todennut, että biodiversiteettityöhön ja luonnonsuojeluun tällä hetkellä osoitettu rahoitus on riittämätöntä.
Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia käytetään yhä enemmän suojeluhankkeiden rahoittamiseen. Euroopan maissa laaditaan myös kansallisia aloitteita biodiversiteetin vahvistamiseksi. Esimerkiksi Tanskassa ”Grøn Trepart”, vihreän siirtymän poliittinen sopimus, pyrkii käyttämään viljelysmaata uudelleen luonnon monimuotoisuuden ennallistamiseksi.
Lisää monimuotoista luontoa kaupunkeihin
Lisää monimuotoista luontoa kaupunkeihin
Tätä trendiä ohjaa osittain EU:n ennallistamislaki, joka edellyttää viheralueiden ja puiden latvuston säilyttämistä ja laajentamista kaupungeissa. Ennallistamisasetuksella ja kaupunkiluonnon villiinnyttämiseen tähtäävillä aloitteilla pyritään ennallistamaan luonnon ekosysteemejä, luomaan ekologisia käytäviä ja ottamaan kansalaiset mukaan kestävään suunnitteluun, parantamaan ekosysteemipalveluja, parantamaan ilmastokestävyyttä ja edistämään luonnon monimuotoisuutta kaupungeissa.
Ruotsissa kunnat saavat tukea ekosysteemipalvelujen ja vihreän infrastruktuurin integrointiin kansallisen vihreän suunnittelun ohjeiden avulla. Alankomaissa monet kunnat edellyttävät nyt luontoa osallistavaa suunnittelua osana rakennuslupien myöntämisprosessia. Kiinteistökehittäjät voivat kerätä ”luontopisteitä” esimerkiksi suunnittelemalla viherkattoja ja tarjoamalla pesintäpaikkoja. Belgiassa Antwerpen investoi kiertovesiverkostoon, joka puhdistaa ja jakaa makeaa vettä kaupunkikäyttöön, täydentää pohjavettä ja lisää luonnon monimuotoisuutta.
Digitaaliset työkalut ja tekoäly biodiversiteettiä edistävässä työssä
Digitaaliset työkalut ja tekoäly biodiversiteettiä edistävässä työssä
Teknologia muuttaa luonnonsuojelua. Tekoälypohjaiset satelliittikuvat, kasvillisuuden seurantadroonit, akustiset anturit, digitaaliset kaksoset ja biologisen monimuotoisuuden seurantasovellukset, kuten Seek ja Pl@ntNet, tehostavat biodiversiteetin seurantaa. Digitaaliset työkalut, kuten villieläinkamerat, mahdollistavat reaaliaikaisen luonnon monimuotoisuuden arvioinnin.
Onko sinulla kysyttävää biodiversiteetin edistämisestä? Ole meihin yhteydessä.
Piia Pessala
Strateginen suunnittelu
Iida Vakkuri
Vastuullisuusjohtaja
Jätä meille viesti!
Viisi keskeistä trendiä biodiversiteetin edistämiseksi Euroopassa
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen uhkaa ekosysteemejä, talouksia ja yhteiskuntia, ja yli puolet maailman BKT:stä on riippuvainen biodiversiteetistä. Uudessa Urban Insight -raportissa esittelemme viisi keskeistä kehityssuuntaa, jotka vaikuttavat Euroopan luontotoimiin.
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston toimivuutta ja sisältöä sekä tarjota verkkosivujemme käyttäjille parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Cookie Policy
Toiminnot
Aina aktiivinen
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Asetukset
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistiikka
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.