Mikä on luontokadon nykytila ja minkälaisia ovat biodiversiteetin edistämisen mahdollisuudet, strategiat ja toimenpiteet? Tutustu Swecon asiantuntijoiden laatimiin raportteihin ja blogikirjoituksiin sekä biodiversiteettipalveluihimme.
Yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on jollain tasolla riippuvainen luonnon monimuotoisuudesta. Yli miljoona lajia on tällä hetkellä sukupuuton partaalla, ja luonnon monimuotoisuuden jatkuva väheneminen uhkaa ekosysteemejä, yhteiskuntia sekä yrityksiä ja elinkeinoelämää.
Olemme riippuvaisia luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista: me kaikki tarvitsemme ruokaa, puhdasta ilmaa ja vettä. Luonnosta saadaan raaka-aineita rakentamiseen, teollisuuteen ja lääkkeisiin, sekä henkisen hyvinvoinnin eväitä. Pohjaveden muodostuminen, pölyttyminen, sään ääri-ilmiöiden ja tulvien torjunta ja niihin sopeutuminen ovat myös monimuotoisen luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluita, jotka ovat hyvinvoinnillemme kriittisiä ja ehdottoman tarpeellisia.
Luontokadon syinä ovat maankäyttö, luonnonvarojen ylikulutus, ilmastonmuutos, saasteet ja vieraslajien leviäminen. Yli 75 % maapallon pinta-alasta ja 66 % merien pinta-alasta on muutettu huomattavasti ihmisen toimesta.
Luontokato on pysäytettävissä ja käännettävissä elpymisen suuntaan. Tämä kuitenkin vaatii laaja-alaisia toimia, jotka ulottuvat kaikille tasoille yhteiskunnassa ja maantieteellisesti.
Swecon ratkaisut biodiversiteetin edistämiseksi ja vahvistamiseksi
Me Swecolla tiedämme, mitä biodiversiteetin edistäminen ja vahvistaminen vaatii. Tarvitsemme lainsäädännön ohjausta sekä rahoituksen kriteeristöt luonnon puolelle. Myös yrityksien ja julkisen sektorin toimijoille on saatava kunnianhimoiset biodiversiteettistrategiat ja tiekartat, jotta luonto muistetaan – ja halutaan – huomioida kaikissa toimenpiteissä ja hankkeissa.
Julkaisemme vuoden 2025 aikana kolme raporttia, joissa Swecon asiantuntijat tutkivat biodiversiteettityön nykytilaa Euroopassa ja selvitämme, miten voimme vastata luonnon monimuotoisuutta horjuttaviin haasteisiin. Luontoon suunnitellaan kohdistettavan merkittävästi rahoitusta, vähintään 20 miljardia euroa vuodessa – yksityistä ja julkista rahoitusta sekä kansallisella että EU:n tasolla EU:n pitkän aikavälin budjetissa.– Piia Pessala, Executive Director, strateginen biodiversiteetti
Viisi keskeistä trendiä ohjaavat Euroopan biodiversiteettityötä
Viisi keskeistä trendiä ohjaavat Euroopan biodiversiteettityötä
Luontokato kiihtyy ja uhkaa ekosysteemejä, yrityksiä ja yhteiskuntia. Miljoona lajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on rippuvainen luonnon monimuotoisuudesta.
Swecon biodiversiteettiasiantuntijoiden laatima raportti nostaa esiin luontokadon keskeiset tekijät ja listaa Euroopassa jo näkyviä kehityssuuntia, miten luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen voidaan pysäyttää ja kääntää elpymisen tielle.
Raportissa on annettu toimenpidesuosituksia päättäjille, julkiselle sektorille, yrityksille ja rahoituslaitoksille, miten biodiversiteettityötä kannattaa jatkaa. Raportti on julkaistu 27.3.2025.
YK:n maailmanlaajuiset tavoitteet biodiversiteetin edistämiseksi
YK:n jäsenvaltiot ovat viime vuosina kokoontuneet yhteen useampaan kertaan sopimaan tavoitteista, joilla luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen saadaan pysäytettyä ja käännettyä elpymisen tielle.
Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen (The Global Biodiversity Framework) tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää biodiversiteetin köyhtyminen vuoteen 2030 mennessä kunnianhimoisilla tavoitteilla, kuten 30 % suojelu maasta ja vedestä sekä 30 % ennallistaminen heikentyneistä ekosysteemeistä.
Osana kehystä maat sitoutuivat laatimaan ja toimittamaan uudet kansalliset biodiversiteettistrategiat ja toimenpideohjelmat (NBSAP), joissa ne määrittelevät, miten ne saavuttavat vuoteen 2030 mennessä asetetut globaalit monimuotoisuustavoitteet. EU-jäsenvaltioiden on sovitettava kansalliset biodiversiteettistrategiansa ja toimenpideohjelmansa (NBSAP) yhteen EU:n asettamien tavoitteiden kanssa.
Onko sinulla kysyttävää biodiversiteetin edistämisestä? Ole meihin yhteydessä.
Viisi keskeistä trendiä biodiversiteetin edistämiseksi Euroopassa
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen uhkaa ekosysteemejä, talouksia ja yhteiskuntia, ja yli puolet maailman BKT:stä on riippuvainen biodiversiteetistä. Uudessa Urban Insight -raportissa esittelemme viisi keskeistä kehityssuuntaa, jotka vaikuttavat Euroopan luontotoimiin.
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston toimivuutta ja sisältöä sekä tarjota verkkosivujemme käyttäjille parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Cookie Policy
Toiminnot
Aina aktiivinen
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Asetukset
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistiikka
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.