Biodiversiteettitoimet eivät voi odottaa.

Muutos luonnonvarojen hyödyntämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä on tehtävä nyt.

Biodiversiteetin edistäminen Euroopassa

Mikä on luontokadon nykytila ja minkälaisia ovat biodiversiteetin edistämisen mahdollisuudet, strategiat ja toimenpiteet? Tutustu Swecon asiantuntijoiden laatimiin raportteihin ja blogikirjoituksiin sekä biodiversiteettipalveluihimme.

Yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on jollain tasolla riippuvainen luonnon monimuotoisuudesta. Yli miljoona lajia on tällä hetkellä sukupuuton partaalla, ja luonnon monimuotoisuuden jatkuva väheneminen uhkaa ekosysteemejä, yhteiskuntia sekä yrityksiä ja elinkeinoelämää.

Olemme riippuvaisia luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista: me kaikki tarvitsemme ruokaa, puhdasta ilmaa ja vettä. Luonnosta saadaan raaka-aineita rakentamiseen, teollisuuteen ja lääkkeisiin, sekä henkisen hyvinvoinnin eväitä. Pohjaveden muodostuminen, pölyttyminen, sään ääri-ilmiöiden ja tulvien torjunta ja niihin sopeutuminen ovat myös monimuotoisen luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluita, jotka ovat hyvinvoinnillemme kriittisiä ja ehdottoman tarpeellisia. 

Luontokadon syinä ovat maankäyttö, luonnonvarojen ylikulutus, ilmastonmuutos, saasteet ja vieraslajien leviäminen. Yli 75 % maapallon pinta-alasta ja 66 % merien pinta-alasta on muutettu huomattavasti ihmisen toimesta.

 

Luontokato on pysäytettävissä ja käännettävissä elpymisen suuntaan. Tämä kuitenkin vaatii laaja-alaisia toimia, jotka ulottuvat kaikille tasoille yhteiskunnassa ja maantieteellisesti. 

Swecon ratkaisut biodiversiteetin edistämiseksi ja vahvistamiseksi

Me Swecolla tiedämme, mitä biodiversiteetin edistäminen ja vahvistaminen vaatii. Tarvitsemme lainsäädännön ohjausta sekä rahoituksen kriteeristöt luonnon puolelle. Myös yrityksien ja julkisen sektorin toimijoille on saatava kunnianhimoiset biodiversiteettistrategiat ja tiekartat, jotta luonto muistetaan – ja halutaan – huomioida kaikissa toimenpiteissä ja hankkeissa.

Tiekarttojen jälkeen on toteutuksen aika. 

Julkaisemme vuoden 2025 aikana kolme raporttia, joissa Swecon asiantuntijat tutkivat biodiversiteettityön nykytilaa Euroopassa ja selvitämme, miten voimme vastata luonnon monimuotoisuutta horjuttaviin haasteisiin. Luontoon suunnitellaan kohdistettavan merkittävästi rahoitusta, vähintään 20 miljardia euroa vuodessa – yksityistä ja julkista rahoitusta sekä kansallisella että EU:n tasolla EU:n pitkän aikavälin budjetissa.– Piia Pessala, Executive Director, strateginen biodiversiteetti

Viisi keskeistä trendiä ohjaavat Euroopan biodiversiteettityötä

Viisi keskeistä trendiä ohjaavat Euroopan biodiversiteettityötä

Luontokato kiihtyy ja uhkaa ekosysteemejä, yrityksiä ja yhteiskuntia. Miljoona lajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on rippuvainen luonnon monimuotoisuudesta.

Swecon biodiversiteettiasiantuntijoiden laatima raportti nostaa esiin luontokadon keskeiset tekijät ja listaa Euroopassa jo näkyviä kehityssuuntia, miten luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen voidaan pysäyttää ja kääntää elpymisen tielle.

Raportissa on annettu toimenpidesuosituksia päättäjille, julkiselle sektorille, yrityksille ja rahoituslaitoksille, miten biodiversiteettityötä kannattaa jatkaa. Raportti on julkaistu 27.3.2025.

Biodiversiteettityö Euroopassa: Viisi keskeistä trendiä

YK:n maailmanlaajuiset tavoitteet biodiversiteetin edistämiseksi

YK:n jäsenvaltiot ovat viime vuosina kokoontuneet yhteen useampaan kertaan sopimaan tavoitteista, joilla luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen saadaan pysäytettyä ja käännettyä elpymisen tielle.

Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen (The Global Biodiversity Framework) tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää biodiversiteetin köyhtyminen vuoteen 2030 mennessä kunnianhimoisilla tavoitteilla, kuten 30 % suojelu maasta ja vedestä sekä 30 % ennallistaminen heikentyneistä ekosysteemeistä.

Osana kehystä maat sitoutuivat laatimaan ja toimittamaan uudet kansalliset biodiversiteettistrategiat ja toimenpideohjelmat (NBSAP), joissa ne määrittelevät, miten ne saavuttavat vuoteen 2030 mennessä asetetut globaalit monimuotoisuustavoitteet. EU-jäsenvaltioiden on sovitettava kansalliset biodiversiteettistrategiansa ja toimenpideohjelmansa (NBSAP) yhteen EU:n asettamien tavoitteiden kanssa.  

Biodiversiteetin edistäminen, tyttö tutkii karttapalloa

Onko sinulla kysyttävää biodiversiteetin edistämisestä? Ole meihin yhteydessä.

Piia Pessala

Piia Pessala

Strateginen suunnittelu

Iida Vakkuri

Vastuullisuusjohtaja

Jätä meille viesti!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.